Home Top Ad

Responsive Ads Here

RİSALE-İ NURLAR HAKKINDA

Share:

RİSALE-İ NURLAR HAKKINDA
Risel-i Nurlar üzerine şu anda yaptığım türden bir çalışmayı Risale-i Nur talebeleri içinde “haslar” arasında yer verilen bir “Abiye” açtığımda meşguliyetleri olmasa bu tür bir çalışmayı seve seve yapacağını söylemişti. Onunda bu çalışmaya böyle bir destek vermesi “Risale-i Nurlar hangi sorulara cevap veriyor ve Risale-i Nurları okurken hangi sorular akla geliyor” adlı çalışmayı yapmam konusunda benim için moral yönlü bir destek oldu.
Gerçekten Risale-i Nurlar asrımızda Din etrafında oluşturulmak istenen öldürücü şüphe bulutlarını dağıtmış müthiş bir eserdir. Ayrıca öyle bir çekirdektir ki, bugün bütün dünyaya yayılmış, dört bir yanda meyveye durmuş, meyveyi görenlerin ve tadanların taktirlerini kazanmış bir hizmet ağacının kaynağıdır. Bu hizmet ilke ve prensiplerini ondan öğrenmiş, maddenin hakim olduğu “şu helaket ve felaket asrında” neyin nasıl yapılacağı konusundaki prensiplerini onun verdiği hizmet düsturları etrafında geliştirmiştir.
O eserlerin genelde konusu imandır. İman en önemli meseledir. Bütün zamanların en aktüel konusudur. Diğer bütün hususlar onunla anlam kazanırlar.
Risaleler 20. asrın hizmet programıdır ve bütün zamanların en önemli gündem maddesi olan iman meselesini en güzel takdim eden eserlerden bir tanesidir.
Ben acizane bu eserleri okuyorum. Onların hangi sorulara cevap verdiğini tespit ederken yine onları okurken akla gelen soruları da kaydediyor ve cevaplar buluyorum.
Böyle bir çalışmayla amacım Risaleler içindeki zenginliği göstermek.
Belki sorulabilir “O zenginlik görünmüyor mu?” Açık söyleyeyim o zenginlik ehli olmayana ve O eserleri yeni eline alana birden görünmüyor. Belki de - karşı tarafın hafif kalmasından dolayı - anlaşılması zor, ağır ve sıkıcı bir eser olarak görülüyor. Bir de diğer eserlerden farkı onu biraz anlaşılmaz kılıyor. Oysa ki, Risaleleri Risale yapan diğerleriyle olan o farkıdır.
Bu farklardan en belirgini olayların anlatılış tarzıdır. Bir çok eserde görmediğimiz bir tarz risalelere hakimdir. Büyük hakikatleri anlatmada, basit misaller kullanılır. Misalin hakikate dürbün olduğunu anlamayan görme özürlüler, hikaye takılır. O hikayelerin basit olarak ele alınmasından, anlaşılması zor ve derin hakikatleri basitliştirmek gibi gayeyi göremediklerinden, eserleri basit görürler. Oysa ki, bu kendilerinden kaynaklanan bir eksikliktir.
Üstat hikayelerin sonlarındaki hakikatlere bakılmasını tavsiye eder.
Bir başka fark ise Risalelerdeki konular sair eserlerde olduğu gibi bir başlık altında birbirini takip eden sayfalarda toplanmamıştır. O nedenle bir konuyu onun bir kaç sayfasında görenler. O konu hakkında Risale-i Nurların genel kanaatin göremezler. Yine böyle bir eksik görme Risalelerin ele aldığı hakikatleri eksik görme sonucunu verir. Oysa ki, Risalelerde hakikatler bütünün içinde muhtelif yerlerdedir. Risalelerden gerçek anlamda istifede, onların bütününü görecek bir görüş ve biliş açısına erilmesinden sonra ancak mümkün olabilir. Risalelere lokal bakış istifadeyi daraltır. Onlara genel bakmalı. Ele aldğı konuların güzelliğini bir kaç sayfada aramak yerine Risalelerin genelinde aramak gerekir.
Bu şekilde anlatım tarzı Kuran'ın tarzıdır. Kuran'ın yöntemi risalelere sinmiştir. Bu tarzın hikmetlerini yeri geldikçe arzetmeye çalışacağım.  
Bu ve başkaca farkların Risalelerden istifeyi azaltacağını düşünerek eserlerdeki bilgilerin ambalajlarını değiştirdim. Risaleler ne diyordan daha çok, Risaleler hangi sorulara cevap veriyor bakış açısını kendime gözlük yaptım, hakikatlere öyle baktım.
Yaptığım çalışmalarla zatında zengin olan eserlere ayrı bir zenginlik kazandıracağımı düşünüyorum. Bu çalışmayla risalelerin binlerce soruya harika cevaplar veren bir eser olduğu zannediyorum daha iyi anlaşılacak.
İsteyenelere soruların cevaplarını gönderebilirm.
Çalışmam üzerinde yapacağınız her türlü eleştiriyi saygıyla karşılayacak ve değerlendireceğim.
Saygılar

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!