Home Top Ad

Responsive Ads Here

YAN ANLAM, ÖZELLİKLERİ, YAKIŞTIRMA ANLAM YAN ANLAM KONU ANLATIMI TÜRKÇE DERSİ ÖDEV KONULARI

Share:
YAN ANLAM, ÖZELLİKLERİ, YAKIŞTIRMA ANLAM (1) (TÜRKÇE DERSİ KONU ANLATIM)

Bir de sözün, çoğu kaynağın mecaz anlama dahil ettiği ancak mecaz anlamdan biraz farklı olması yönüyle yan anlam ya da yakıştırma diye de anılan bir anlamı vardır.

“burun” sözünü “Ayakkabımı biraz küçük almışım; burnu ayağımı sıkıyor.” cümlesinde ele alalım. Buradaki “burun” sözü gerçek anlamda değildir; çünkü “insanın bir organı” ifadesini taşımıyor. Tam olarak mecaz anlama da girmez; çünkü temelde gerçek anlamla yakın bir ilgisi vardır. Ayakkabının www.netfikir.net o kısmına burun denmesinin nedeni insanın burnuna konum itibariyle benzemesindendir. İşte sözcüğün, gerçek anlamında karşıladığı varlığa şekil benzerliğinden dolayı başka bir varlığa verilmesine yan anlam ya da yakıştırma denir.

İki özellik barındırmalı:

1. Bir Şeyin Bir Şeyi Olmalı
        örn:
                       geminin gövdesi >>> bir şeyin (geminin) bir şeyi (gövdesi)

2. Bir Şeyi Olan Sözcük Gerçek Anlamından Uzaklaşmalı:
        örn:
                       geminin gövdesi >>> “gövde” artık insanın, kuşun vb. gövdesi değil.

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!