Home Top Ad

Responsive Ads Here

POSTURAL DRENAJ NEDİR? NASIL YAPTIRILIR

Share:
POSTURAL DRENAJ NEDİR? NASIL YAPTIRILIR
Postural drenaj yerçekimi yardımıyla bronşlardaki sekresyonun çıkarılmasını kolaylaştıracak spesifik pozisyonlar verilerek yapılır.Sekresyon etkilenen bronşiyollerden bronşa ve trakeaya drene olur ve öksürük ya da aspirasyon yoluyla çıkarılır.Hasta devamlı dik oturduğunda,sekresyon akciğerin alt kısımlarında birikir.Hastaya değişik pozisyon verilerek,yerçekiminin yardımı ile sekresyonların ufak bronşiyol hava yolları ile ana bronşa ve trakeaya hareketi sağlanır.Sekresyon daha sonra öksürük ile çıkarılır.
Postural drenajdan önce hastanın istemlenen bronkodilatör ve mukolitik ilaçları almasının önemi ve bunların sekresyon drenajını kolaylaştırdığı anlatılır.Postural drenaj akciğerin her segmenti için uygulanabilir.Orta ve aşağı lob bronşları,baş aşağı pozisyonda daha etkili drene olmaktadır.
Genellikle her lobun drenajı için beş poziyon verilir;baş aşağı,prone,sağ ve sol lateral ve oturma pozisyonu.
l      Genellikle günde iki defa yemeklerden önce ve yatarken yapılmalıdır.
l      Gerektiğinde kullanılmak üzere hasta yanında balgam kabı,böbrek küvet ve kağıt havlu bulundurulmalıdır. Hasta her pozisyonda 10-15 dakika kalmalı,burun ile yavaş yavaş soluk almalı ve pursed lips şeklinde solumalıdır.
l      Postural drenaj sonrası dişlerin fırçalanmalı ve ağzın çalkalanmalıdır.
l      Hasta verilmesi gereken pozisyonu tolere edemediği durumda yararlı olabilecek diğer alternatif pozisyon verilmeye çalışılmalıdır.
l      Hastaya öksürme egzersizleri ve balgamı nasıl çıkaracağı anlatılmalıdır.

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!