Home Top Ad

Responsive Ads Here

ANTALYA BÖLÜMÜ BÖLÜM GENEL ÖZELLİKLER COĞRAFYA BÖLGELER KONUSU

Share:
ANTALYA BÖLÜMÜ:

Genişliği 150 km kadar olan bir şerit biçimindedir ve Antalya Körfezinin iki yanında bulunur.Manavgat Çayı vadisinden başlar ve Köyceğiz Gölü’nün batısına kadar uzanır.İç kesimi Batı Toros sıralarını kapsar ve Sultan Dağlarının kuzeyine kadar gider.

İlk Çağda bu bölümün kıyıları boyunca , her biri birer www.netfikir.net kültür ve uygarlık merkezi olan birçok kalabalık kent sıralanıyordu.Bunlar, Akdeniz ülkeleri arasında kıyı boyunca yapılan ticaret sayesinde zenginleşmişlerdi.Fakat bu ticaret yolunu önemini kaybetmesi üzerine,zaten iç kesimlerden aşılması zor olan dağlarla ayrılmış olan kıyı kesimi zamanla sapa bir yöre haline gelmiş ve eski kentler terk edilerek birer harabeye dönüşmüştür.

Bu bölüm,Doğu Akdeniz’in en derin çanaklarından biri olan Antalya Körfezi’nin iki yanında uzanan Batı Toroslarla kaplıdır.Bu sıraların doğuda Geyik Dağ ve Dedegöl Dağı gibi bazı dorukları 3000 metreye ulaşır.Batıda Teke yöresinde Akdağlar, Bey Dağları ,Çiçekbaba gibi dağlar ve bunlar arasında yüksek platolar,havzalar yer alır.İç kesimi en yüksek doruğu Eğirdir Gölü kıyılarında ki Barla Dağı’dır.Dağlar arasında ki çukurlardan bazıları alüvyal ovalar halindedir, bazıları ise göllerle kaplıdır.Bölümün , göl bakımından zengin olan bu kuzey kesimine GÖLLER YÖRESİ denir.Acıgöl, Burdur,Eğirdir,Kovada ve Beyşehir gölleri ile yörenin dışında kalan Suğla Gölü , bu kesimde toplanmış göllerin başlıcalarıdır.İlginç bir şekle sahip olan Isparta yakınındaki Gölcük de buradadır.Gölcük , geniş bir volkanik çukur içinde suların toplanmasıyla oluşmuştur.Bu çukurun ortasında da daha yeni lavlardan oluşan genç bir volkan konisi yükselir.Göller Yöresindeki Beyşehir ve Eğirdir göllerinin suları tatlıdır.Bunun nedeni Beyşehir gölünün fazla suları dere yardımıyla Suğla gölüne ve Eğirdir gölünün fazla sularını Kovada gölüne taşınmasıdır.Kovada gölünün dibinde ve kenarlarında fazla suları yutan düdenler vardır.Kovada gölünün fazla suları bu düdenler sayesinde yeraltından Aksu ırmağına karışır.

Bu bölümde de kireç taşları geniş alan kaplar.Bu nedenle karstik şekillerin yaygın olması , bu bölümün başlıca özelliklerinden biridir. Kayalar üzerinde çeşitli biçimler gösteren lapyalar , çözünme ve çökme yolu il oluşmuş dolinler,vadi biçiminde olan uvalar , geniş polyeler , turizm bakımından ilgi çeken mağaralar, yer altı suları ve düdenler bu bölümde em çok rastlanan karstik şekilleridir.

Bu bölümde alüvyal düzlükler fazla yer tutmaz.Bunların en genişleri Acıpayam ve Isparta ovaları ile birer polye tabanı olan Elmalı ve Korkuteli ovalarıdır.Kıyı kesiminde Dalaman , Köyceğiz , Kumluca , Aksu , Manavgat ovaları ve üzerinde Antalya şehrinin bulunduğu traverten taraçalar yer alır.

Antalya Bölümü’nün kıyı kesiminde kışlar ılık geçer.Bu mevsimde ayların ortalama sıcaklığı 9C-13C civarındadır.30 40 yılda bir hava sıcaklığının –5 dereceye düştüğü görülür.Yıllık yağış miktarı konuma ve bakıya göre 700-1200 mm arasında değişir.Bu yağış miktarının yarısından çoğu kışın düşer.Yaz mevsimi sanki 5-6 ay süren bir kuraklık dönemidir.Bu mevsimde sadece Manavgat Çayı gibi karstik kaynaklarla ve dağlardaki karlarla beslenen bazı akarsular bol su taşıyabilir.Kıyı şeridinde , belli bir yüksekliğe kadar maki toplulukları ve kızılçam koruları görülür.Daha yüksek yamaçlarda ve dağlarda meşe , köknar ve sedir ormanları görülür.

Bölümün nüfusu , Adana nüfusunun yarısı kadardır.Ortalama nüfus yoğunluğu Türkiye Ortalamasının altındadır.Bununla beraber kıyı şeridinin bazı yöreleri daha yoğun nüfusludur.İç kesimdeki bazı yörelerde yoğunluk oldukça azdır.Kentleşme oranı da bu bölümde daha düşüktür.Bölümün en büyük kenti Antalya’dır.

Antalya , kıyı kesiminin ortasında derin bir körfezin sonunda yer alır.Göller Yöresi’nin ve İç Batı Anadolu’ya Akdeniz’e bağlayan yerde kurulmuş eski bir yerleşmedir.

Kıyı kesimini öteki kentsel yerleşmeleri daha küçüktür.Bunların başlıcaları:Teke kıyılarında batıdan doğuya doğru Köyceğiz, Dalaman ,Fethiye , Kalkan ,Kaş, Kale ,Finike ,Kumluca ve Kemer’dir.Her biri yazın kalabalık birer turizm merkezi olan bu yerleşmeleri Antalya’nın doğusundaki kıyı şeridinde yine birer turizm merkezi olan Serik ,Side ,Manavgat izler.

Antalya Bölümü’nde ekonominin temeli TARIMA dayalıdır.Fakat tarımsal üretimden sağlanan gelir,Adana Bölümü üretiminin yarısından azdır.Bunun nedeni tarım alanlarının dar olmasıdır.Bölümün kıyı kesimi ile iç kesimi arasında toprak

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!