Home Top Ad

Responsive Ads Here

Direksiyon Sınav Sonuçları - YORUMLARINIZ

Share:

Ehliyet Direksiyon sınavı artık yeni sınav sistemiyle birlikte değişti. Yeni sınavda uygulamalı olarak direksiyon sınavından geçme zorlaştı. Eski sisteme göre ehliyet çok daha kolay alınıyordu.  Artık 2013 yılının son aylarıyla ve 2014 yılı başlarında değişen direksiyon MTSS sınavı haber sitelerinde de haber konusu oluyor.  Yeni sınavla pek çok şey aslında değişiklik gösteriyor. Sınava giren adayların yorumlarını da almak istediğimiz bu sınava ilişkin değerlendirmelerinizi bu sayfanın altındaki YORUM alanından yapabilirsiniz. Sormak istediklerinizi bize iletebilirsiniz, tüm tecrübelerimize binaen yardımcı olmaya çalışmakla birlikte tarafınıza mail ile de hızlı bir şekilde cevap veririz. Dilerseniz şimdi siz de yazımızı ve konuya ilişkin görüşlerimizi okuyup direksiyon sınav tecrübenizi yayınlayabilirsiniz.
2014 Ehliyet sınavının sonuçlanması ile 70 puan + alıp sınavı kazanan sürücü adayları sonrasında direksiyon sınavına giriyorlardı, Bu sınavlar tüm ülke genelinde belirli tarihlerde genellikle haftasonu (cumartesi - pazar) günlerinde yapılmaktadır. Direksiyon sınavından kalanlar ise; sınavın olduğu haftanın arefesindeki hafta yani bir sonraki haftasonunda uygun tarihte tekrar sınava giriyorlar. Bu tarihleri size kayıt olduğunuz sürücü kursu iletecektir. Sınav sürüşünün yapılacağı alanda bulunduğunuz ilin tüm sürücü kurslarının araçları kamp yapmış olacak sabah erken saatlerde direksiyon sınavı saati gelen adaylar araçlarına binip sınava girmiş olacaklar. Akşam saat 15:00 saatine kadar süren sınavlarda her kursiyer için yarım saat zaman dilimi sınav için sürüş süresi olarak ayrılıyor. Direksiyon sınavından geçip geçmediğinize ilişkin direksiyon sınav sonuçlarınızı sınava girdiğiniz gün içinde öğleden sonraki vakitlerde ya da akşama doğru kurslarınız aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Bazı kurslar adaylarını telefon - sms (mesaj) yoluyla haberdar etmektedir.

Yeni sınav sistemiyle sınavın eskiye göre 10 kat daha da zorlaştığını belirtmiştik. Çünkü artık puanlama kalktı. 2 aşamalı olarak değerlendirilen sınavda 1. Aşama kurallarını hatasız yapmak gerekiyor. 2. Aşamada ise bazı hatalara 2. kez hak tanınabiliyor.

Eskiden 70 puan üzerinden değerlendirilen sınavda artık direksiyon sınavı için geçme barajı diye bir olay yok. Sınavları da zaten rahatlıkla geçiyorsunuz, Ehliyet yazılı sınavları oldukça kolay oluyor. Direksiyon sınavında artık 1. aşama kuralları diye belirttiğimiz şeyler şöyleki; mesela emniyet kemerini heyecandn takmayı unuttunuz, puan kesilmiyor, diyor ki yanınızdaki hoca; sen kalk bir dahaki sefere gel :) Çünkü emniyet kemeri 1. aşama kuralıdır. Önemli unusrlar 1. aşamada kural olarak belirleniyor örneğin bunlardan biri de arabayı stop ettirme ya da harekete geçirme, sendeleyerek harekete geçirme gibi unsurlar, Aracı bir kez stop ettirdiğinizde kalıyorsunuz, geçmenize imkan yok. Yalnız şöyle bir durumda herkes insan değil :) Yanınızdaki hoca eğer insanlıktan anlıyorsa biraz vicdan ve muhakeme yeteneği de varsa empatide kurabiliyorsa şanslısınız demektir. Hocaların dikkatleri tamamen sizin aracınızı kullanışınızda oluyor. Bir hoca yanınızda biri de arkanızda oturuyor, kalkışın olduğu yerdede komisyon üyeleri var. Yani dışardan bile aracın kontrolünü, sinyalini yapanlar var :) Işıklarda geçerseniz mesela bu da ilk aşama kuralı ama zaten ben de olsam kırmızı ışıkta geçen adamı bırakırım. Bunlar haricinde sinyal vermediniz diyelim bir kereliğine olmak suretiyle buna imkan tanınıyor ama ikinci kez sinyalden ya da benzeri 2. aşama kurallarından birini yapmazsanız kalıyorsunuz.

Gelelim sınavın nasıl olacağına dair değerlendirmelerimize; Sınav eskiden olduğu gibi tamam sen arabayı sürebiliyorsun kavşaktan dönebiliyorsun kalk bizi de yorma usulüne göre değil tüm titizliğiyle trafikteki tüm olağan veya olağandışı olan hareketlere göre uygulanıyor. Örneğin; eskiden anlatılanlara göre ileri - geri gidiliyormuş geri geri park vs. gibi basit kurallar varmış. Ama yeni direksiyon sınavı yönetmeliğine göre kurallar sert: Yarım saat kadar aracı sürmek mecburiyeti var. Sürdüğünüz aracı kısmen trafikte süreceksiniz. Aracın rahat hareket etmesini sağlayacaksınız, durup kalkmalarda fazla zorlanmadan ve aracı fazla zorlamadanhareket edeceksiniz. Geçilecek yerde geçecek yol verilecek yerde de mutlaka yol vereceksiniz. Hızınız azami 60 km/h civarında olmalı. Aracı park ederken dubaların arasına tam park etmelisiniz, aracın arka veya ön lastiği kaldırıma değerse kalırsınız, sınavı geçemezsiniz. Aracın hareketinde uygun sinyali mutlaka ve mutlaka vermek zorundasınız. Aracı geri geri giderken uygun mesafede uygun kurallara göre stop ettirmeden götürebilmelisiniz, eğer aracı geri geri giderken stop ettirirseniz kalırsınız. Yokuş yukarı dik bir eğimli bayırda aracı durdurup geriye kaçırmadan rahatlıkla fazla patinaj yaptırmadan kaldırabilmelisiniz. Aracı stop ettirirseniz kalırsınız. Geri geri kaçarsa frenleyip tekrar deneyebilirsiniz. Ama stop ettirmememek ilk kural. Işıklarda da özellikle stop ettirmemelisiniz. Bunlar asli kusurlar bunların haricinde önemli olanlar kavşaklara girerken kontrollü ve yavaş girmelisiniz, virajlarda özellikle geniş almanız gereken yolu genişten dönerek almalısınız. Yayalara ve araçlara saygılı olmak zorundasınız.

Direksiyon sınavından geçmek için tüm bunları eksiksiz yapmalısınız. Bir hatanız olsa bile artık kalıyorsunuz, sınav eski sisteme göre olmuş olsaydı daha uygun olurdu. Çünkü bu sistem Milli Eğitim Bakanlığının kursağını dolduran bir sistem. Ne kadar para toplanırsa vergi yoluyla MEB bünyesinde birikiyor ve görevli hocalara da ücret kısmen vergi dairesi aracılığıyla iade ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı eski sisteme geçmez çünkü artık para kazanmanın yolunu bulmuş. Bu devlet millete hzimet edeceği yere artık zulüm eder hale geldi. Sınavlar bilindiği gibi sayıca yılda 180-300 arasında yapılmakta olup bunların büyük çoğunluğunu ÖSYM - YÖK ve MEB üçleminde yapıldığını sizlerde biliyorsunuz arkadaşlar, bu sınavlardan en azında örneğin YGS  LYS gibi sınavlarda 40 TL parayı devlet cebine alıyor vatandaş ne yapsın, gariban insanım soğukta çalışsın, devlet soyutluğunun arkasına sığınıp polisine fazladan fazladan maaş bağlasın. Olay bundan ibaret :) Gülsek mi suratımızı mı  ekşitsek!

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde işletilen ehliyet alımı için direksiyon sınavlarında kursların tam teşekkülü denetimi de mümkün olmuyor. Örneğin yönetmelik olarak bunu yasallaştırmak mecburidir. A kursunda kursiyer 4 x 4 ya da bir BMW ile sınava girerken öteki kursiyer B kursunda 1.3 motor kapasiteli bir FIAT arabasında sınava giriyor. Burada da adaleti sağlamak mümkün olmuyor. Ayrıca kursiyerleri sadece sınavla değil ölçmek sınavda yetkili hocaların araçların tüm teknik muayenesinde etkin söz sahibi olmalıdır. Mesela aracın vitesi bozuk olsa mahsusen sınav yetkilisinin bunu denetlemesi önce kendisinin kontrolü de gerekmektedir diye düşünüyorum. Olay dediğim gibi sadece para olmuş. Diyorum ya direksiyon sınavında kalırsanız 2. - 3. ve 4. hakkınız var. Sonra dosya yanıyor, yine belirli bir ücret verip yazılı sınava girmeden direksiyon eğitimi alarak sınavlara 4 giriş hakkıyla kısaca; 4 + 4 şeklinde düşünün tekrar giriş hakkı kazanıyorsunuzç; ilk girişte 30 TL - 2. girişte de 30 TL, 3. de 40 TL ve son girişte MEB 50 TL para alıyor. bunu doğrudan kursunuza verebileceğiniz gibi MEB üzerinede bankalar aracılığıyla yatırabiliyorsunuz. Bazı kurslar uyanıklık yapıp fazladan para da talep edebiliyor. Herşey para gördüğünüz üzere! Eee Milli Eğitim Bakanlığı'da öğretmen atamalarını zannediyorum ehliyet almak isteyen kişilerin üzerinden mi sağlayacak nedir? Neden 4 + 4 şeklinde bir usul var? Adam zaten sürekli para veriyor? haricen dosya yandıktan sonra neden adamdan 150 TL civarında bir para talep ediliyor? Bu bizim devletimizin belirli ilkelerini es geçtiğinin en kanıt ifadesidir. Bu kurumların bir an evvel sıkı denetimi yetkili mercilerce yapılmalıdır? Meclisten, masa başından, televizyonlardan konuşmakla bu işler olmuyor. Çok konuşan boş konuşur!!! Neyse ben de sözü kısa keseyim ;)



İlgili aramalar:
direksiyon sınav sonuçları
direksiyon sınav ücreti
direksiyon sınav tarihleri 2014
direksiyon sınav tarihi şubat
direksiyon sınavı tarihi mart
direksiyon sınav hakkı
direksiyon sınav yeri

Yorumlarınızı hemen aşağıya yapabilirsiniz efendim ;)



Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!