Home Top Ad

Responsive Ads Here

Tercih Haberleri

Share:
En basit tercih!
Üniversite ve bölüm seçerken neyi tercih ettiğinizi iyi bilin...
01 Ağustos 2010 Pazar, 12:30:44
Bugünlerin popüler konularından biri: İş arayıp bulamayan milyonlar, eleman arayıp bulamayan sayısız şirket var.
Batının gelişmiş ülkelerinde anormal kabul edilebilecek olan bu durum, Türkiye için çok da şaşırtıcı değil aslında. Neden mi? Çünkü ihtiyaç duyulmayan birçok meslekten her yıl yüzbinlerce üniversite mezunu verilirken, ekonominin yeni dinamikleri haline gelmiş sektörlere yetişmiş veya nitelikli işgücü katılımı yok denecek kadar az. Bu sıralar üniversite tercihi yapacaksanız işte bu koşulları görmezden gelmek, dev işsizler ordusuna umutsuz bir nefer olmak riskini beraberinde getirirken daha birçok handikapın da önünü açıyor.

3 MİLYON İŞSİZİN YÜZDE 10'U ÜNİVERSİTE MEZUNU
Newsweek Dergisi, işte bu açmazı masaya yatırdı ve piyasaların analizi yaptı. Tercih yaparken bir özetini vereceğimiz bu koşullara göz atmadan karar vermeyin.
Newsweek'in haberine göre bu yıl da tıp fakültesi, hukuk fakültesi, mühendislik gibi tercihlerin tercih istatistiklerindeki ağırlığı bu yıl da değişmeyecek. Fakat yüzbinlerce hukukçunun işsiz olduğu bu sektörlerde bile aranan insan olmak mümkün. Bunun yolu da icra-iflas, ceza veya iş hukuku gibi kapısında yüzbinlerin işsiz olarak beklendiği alanları tercih etmek yerine bilişim, sanal bankacılık, çocuk hakları, fikri haklar, AB hukuku, enerji hukuku gibi alanlarda uzmanlaşarak aranıp da bir türlü bulunamayan kişi haline gelmek.
BU MÜHENDİSLERDEN ÇOK VAR
Benzer bir durum mühendislik için de geçerli. Türkiye'de inşaat, jeoloji, jeofizik, ziraat, orman, metalürji, maden ve petrol mühendisliklerinde ihtiyaç fazlası olmasına karşılık bilişim ve iletişim alanlarında yaşanan gelişmeler yazılım, sistem, elektronik ve haberleşme mühendislerine olan ihtiyacın artmasına yol açtı. Ayrıca bu alanlardaki ihtiyaç bu meslekleri en çok kazandıran meslekler haline de getirdi. Dünya telekomünikasyon ve teknoloji devlerinin Türkiye'de aldığı pozisyon da bir diğer meslek grubunu, Ar-Ge'yi, arananlar listesine eklese de Türkiye'nin giderek lokomotif sektörü haline gelen hizmet sektörünü de es geçmemek gerekiyor. Üstelik hizmet sektörü hiçbir zaman işgücüne doymayan alanlardan biri. Mesela 2010 yılında en çok ilan yayımlanan pozisyonun "satış temsilciliği" olduğunu biliyor muydunuz?
Çağrı merkezi operatörlürüğünden, hastabakıcılığa, radyoloji uzmanlığından, acil tıp teknikerliğine, hatta yenilenebilir enerji uzmanlığına kadar adını duymadığınız birçok meslek size, bir doktor veya avukattan daha yüksek bir kariyer ve yaşam standardı sunuyor olabilir.
İşte bu meslekler ve ayrıntıları yarın piyasada olacak Newsweek'te.

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!