Home Top Ad

Responsive Ads Here

Anadolumuzda ALPAGUT TÜRKLERI

Share:
Anadolumuzda ALPAGUT TÜRKLERI
"Alpagut Türkmenlerinin"
asıl yerleşim alanı "Azerbaycan’ in Şirvan" Bölgesidir.Ancak zaman içerisinde özellikle de (XVII.YY.) Osmanlı Devleti Azerbaycan’ı kaybedince "Alpagut Türkmenlerinden" bazı gruplar göç ederek, Anadolu’ ya hatta Balkanlara kadar yerleştiler.Yerleştikleri birçok yerlere kendi isimlerini verdiler. Çorum, Bolu, Kastamonu, Bursa, Ankara, Kütahya, Çankırı, Çanakkale, Bilecik ve Kırklareli’ nde "Alpagut" adıyla anılan birçok yerleşim alanı vardır. Bugün köy ve kasaba isimleri dışında bazı ailelerin soyadı olarak da bu isme rastlanılması bir tesadüf değildir.Bu durum çeşitli zamanlarda "Alpagut Türkmenlerinin" Anadoluya Gelerek yerleştiklerini göstermektedir. Hatta Balkanlardan da "Alpagut" ismine rastlanılması Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında da "Alpagut Türkmenlerinin"Anadolu’da olabileceği ihtimalini kuvvetlendirmektedir.
"Alpagut Türkmenleri", etkin bir boy olarak "Karakoyunlu Devleti" içerisinde karşımıza çıkmaktadır. Karakoyunlu Devleti idaresinde iken asıl yaşadıkları yer "İran’ ın Hemadan çevresi idi. "(XV.YY.) Daha sonra bu Türkmen grubu "Akkoyunlu Devleti" içerisinde önemli görevlerde bulunmuşlardır. Bu dönemde ve daha sonraki dönemlerde de asıl yaşadıkları yerler "Azerbaycan" olmuştur. III.Ahmet zamanında Azerbaycan’ın "Gence Vilayeti" içerisinde "Alpagut" isimli köyler tespit edilmiştir. Yine tarihi kayıtlarda Azerbaycan’ ın "Şirvan" bölgesinde (XVIII.YY.) Alpagut Türkmenleri' nin yaşadığı bilinmektedir. Günümüzde de büyük ihtimalle o bölgede yaşayan Türkler "Alpagut Türkmenleri" dir.


Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!