Home Top Ad

Responsive Ads Here

ALPAGUT KÖYÜ YERLEŞİM

Share:
Karadeniz ve Karasal iklim etkileri görülür. Yazları sıcak geçer, kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır. En çok İlkbahar ve Sonbahar da yağış almakla birlikte diğer mevsimlerde de nisbeten yağış alabilmektedir.

Bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Köyün Kuzeybatısından Güneydoğusuna kadar uzanan dağlar gür ormanlarla kaplıdır.

Ormandaki ağaç türleri arasında çam, meşe, gürgen ve fındık başta olmak üzere ıhlamur, dağ kavağı gibi bir çok çeşide rastlamak mümkündür.

Köy halkı üzüm bağcılığının yanı sıra ceviz, elma, kiraz, vişne, armut, şeftali gibi meyve türlerini ticari amaç dışında sadece uğraş olarak bağ ve bahçelerinde yetiştirmektedirler.


Sebze yetiştiriciliğinde de meyvede olduğu gibi tamamen kendi tüketim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak domates, soğan, sırık fasulyesi, salatalık, biber, ıspanak, marul, maydanoz, tere gibi türler ekilip dikilebilir niteliktedir.

Ekilebilir arazilerin kısıtlı olması buğday, arpa gibi çeşitli tahıl ürünlerinin yetiştirilmesini kısıtlamaktadır. Köylü halk hektar bazında yüzölçümü yüksek miktardaki arazilerin ekilmesini tercih etmekte olup, bunların sayısı da zaten oldukça az durumdadır. Tahıl ürünlerini ekenler tamamen hayvan besiciliği ile uğraşan bir kaç kişi ile sınırlıdır.

Ekonomik açıdan bitki örtüsünden kazanım, orman kesimi sonucunda orman emvalinin işlenmesi (Tomruk, kağıtlık odun, maden direği) ve nakliyesinin Orman işletme Müdürlüğüne ait depolara yapılması sonucunda bir miktar gelir elde edilebilmektedir.

Yaban hayvanları olarak ; tavşan, tilki, kurt, domuz, sansar, porsuk ve kuş türlerinden ise keklik sayılabilir.Bilinçsizce yapılan avlanmalar, özellikle keklik türünün tükenmesine neden olmuş, günümüzde yok denecek kadar azdır.

Bitki örtüsü her türlü kuş türü ile diğer yaban türlerini barındırabilecek kadar geniş ve elverişlidir.Nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarından bırakılması halinde doğanın çekiciliğinin yanı sıra daha da renklenerek dengeye kavuşması güzellikler içerisinde yaşanabilir bir tabiatın oluşmasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!