Home Top Ad

Responsive Ads Here

ALPAGUT KASABASI TARİHİ

Share:

Kasabamız ismini beldeye ilk yerleşen "Alpagut Türkmenlerinden" almaktadır.Her ne kadar bugün kasabaya ilk yerleşen Türk ailesi unutulmuşsa da buailenin "KARABUDAK" sülalesi olarak adlandırılan aile olma ihtimali çok yüksektir. "Alpagut Türkmenlerinden" sonra kasabaya çok çeşitli Türk aile ve sülaleleri gelip yerleşmişlerdir. Bunlar içerisinde "Avşarlar", 93 harbinde (1877 - 1878 Osmanlı – Rus Savaşı) kaybedilen Kars, Ardahan, Artvin’ den gelenler (Bağcı ve Akgül aileleri), I. Dünya Savaşı sırasında Trabzon’ dan gelenler (Muhacir Hasanlar) ve civar yerleşim alanlarından gelenler sayılabilir. Bugün için kasabanın kesin kuruluş tarihi konusundaki araştırmalar yetersizdir. Nüfus kayıtlarında 1830 yılına kadar gidilebilmektedir.Fakat köyün ilk yerleşimi daha eski olmalıdır. Çünkü birçok mevkide Rum mezarlarına rastlanmaktadır. Hatta "İndibi Mevkiinde" bulunan ve kaya mezarı olduğu düşünülen küçük mağara 2000 yıl öncesine kadar bizi götürebilir.


I.Dünya savaşı sırasında savaşa katılanlardan hemen hemen birçoğu şehit olmuştur. Kurtuluş savaşında da kasaba insanları bütün Türk Milleti gibi üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmıştır. Kasabanın ilk sahipleri tarıma fazla önem vermemişler hayvancılıkla geçinmişlerdir. Özellikle göçebeliğin devamı olan yarı göçebelik yani "yaylacılık" uzun süre devam etmiştir. 1940’ larda kasabanın nüfusu 700 civarındaydı ve evlerin çatıları hep tahta kaplıydı. Bugün için kasabanın kütüğüne kayıtlı yaklaşık 3600 kişi bulunduğu bilinmektedir. Ancak şu an kasaba nüfusu 900 civarındadır. İnsanlar iş, eğitim, sağlık ve lüks yaşama isteği gibi çeşitli nedenlerle göç etmektedirler.



1942 yılında linyit kömürünün bulunarak işletmeye açılması kaderi değiştirmiştir. 1970’ li yıllarda kasaba en parlak dönemini yaşamıştır. (Otel, lokanta ve birkaç tane sinema olduğu düşünülürse) Ne yazık ki elde edilen imkanlar tam manasıyla değerlendirilememiştir. Kalıcı bir yatırım yapılmamıştır.

Siyasi çekişmeler insaların bir araya gelmesini ve ileriyi görmelerini engellemiştir.Tek yatırım aracı ev ve araba olarak görülmüş, bir araya gelinerek büyük yatırımlara yönelilmemiştir. 2003 Yılında TKİ/ADL. Müessesesinin özelleştirilmesi ise kötüye gidişi hızlandırmıştır. Özelleştirme sonrasında sürekli kar marjını düşünen şirket, işçi istihdamının yanısıra uzun vade de yapılması gereken yatırımlardan uzak kalmış, milyonlarca ton kömür rezervleri atıl durumda bırakılmıştır.

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!