Home Top Ad

Responsive Ads Here

Domuz gribi aşısı kimler için tehlikeli?

Share:
















Türkiye’de giderek yayılan domuz gribi ve aşısıyla ilgili tartışmalar sürerken uzmanlar en büyük risk grubunun organ nakli hastaları ile kemoterapi alanlar olduğuna dikkat çekiyor.


Domuz gribi salgını halen gündemin en tepesinde. Uzmanlar risk grubundakilerin aşı yaptırması gerektiğini savunuyor ama kafalar karışık. Hamileler, çocuklar ve bağışıklık sistemi baskılanmışlar risk grubu içinde. Bağışıklık sistemi baskılanmış olanların başında da organ nakli olanlarla kanser tedavisi gören kemoterapi hastaları geliyor.



İLK BİR YIL ÖNEMLİ



Florance Nightingale Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat, şu ana kadar organ nakli geçirmiş 20 binin üzerinde hasta olduğuna dikkat çekerek “Nakil olanların ilk yıl içinde yüksek doz ilaç aldığı için gribe yakalanma ve hastalıktan zarar görme riski yüksektir. İşte bu hastaların bu aşıyı yaptırmaları gerekli olabilir. Ama doktorlarına danışarak” dedi.



MEVSİMSEL GRİP BİLE RİSKLİ



İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Rejin Kebudi de kanser tedavisi gören çocuklarla ilgili “Aşının yapılacağı dönemdeki kan sayımı önemli. Kandaki antikorlar belli bir düzeyde olmadan aşıyı önermiyoruz” diye konuştu. 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İdris Yücel ise şunları söyledi: Kemoterapi tedavisi görenlerde bağışıklık zayıf olduğu için aşı çalışmaz. Grip aşısı için de böyle. Bu nedenle kemoterapi hastalarının aşıyı olup olmayacağına doktorları karar vermeli.



Hamilelere aşı riskli



Domuz gribi açısından en ciddi risk grubu altında olmaları anne adaylarını endişelendirdi. Uzmanlar domuz gribi aşısıyla ilgili hamilelerdeki sonuçlarına dair herhangi bir bilgi bulunmadığını vurguladı. Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü “Anne adayı kadınlar aşıdan ziyade hastalıktan korunmaya odaklanmalı. Zira grip, bu kişilerde daha ağır seyrediyor. Bir de grip şüphesi olan hamilelerde domuz gribinin test edilmesi daha önemli” dedi.

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!