Home Top Ad

Responsive Ads Here

Bu baliği kesinlikle yemeyin ! Zehirli Balik

Share:

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Ünlüsayın, Kızıldeniz'den, Akdeniz'e gelen balon balığı türlerinin zehirli olabileceğini ve tüketilmemesi gerektiğini kaydetti.

Ünlüsayın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikleri nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e bol miktarda balon balığı geldiğini belirterek, vatandaşların bu balıkları kesinlikle tüketmemesini istedi.

Su Ürünleri Fakültesinin 3 Nisanda araştırma yapmaya başladığını ve araştırma gemisinin Antalya Körfezi'nde bol miktarda balon balığına rastladığını bildiren Ünlüsayın, ''Antalya Körfezi'nde balık türlerinin tespitine yönelik bir araştırma yaptık. Denizdeki balıkların tür çeşitliğini oldukça memnun edici düzeyde bulduk. Sığ bölgelerde ise bol miktarda balon balığına (göç eden lesepsiyon) türlerine rastladık'' dedi.

Son yıllardaki iklim değişikleri nedeniyle, balon balıklarının Akdeniz'e geldiklerini ifade eden Ünlüsayın, kıyıdan 2 mil açıktaki araştırmalarda 20-50 metre derinliklerde balon balıkları bulunduğunu söyledi.

Vatandaşlara, balon balığı tüketmemeleri konusunda uyarıda bulunan Ünlüsayın, şunları kaydetti:

''Kızıldeniz'den Akdeniz'e akıntıyla gelen balon balıkları zehirli olabilir, kesinlikle tüketilmemeli. Balon balığı Japonya'da tüketiliyor, ancak bunu tüketime hazırlayan özel uzman aşçılar var. Eğer uygun bir şekilde hazırlanmazsa, balığın bazı bölgelerinde nerotoksin içeren zehirli kimyasallar bulunuyor. Bölgemizde balon balığının yenilmesi ise ölümle sonuçlanabilir. Vatandaşlarımız duyarlı olmalı.''

Doç. Dr. Ünlüsayın, balon balıklarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yaptıklarını ve çalışmanın devam ettiğini ifade ederek, bu süreçte uzmanların uyarının dikkate alınmasını istedi.

''DENİZDE KİRLENME VAR''

Doç. Dr. Mustafa Ünlüsayın, Antalya Körfezinin iki mil açığında yaptıkları araştırmalarda, denizde kirliliği ve çevresel atıklarla ilgili önemli tespitler yaptıklarını da bildirdi.

Deniz kirliliği ile çevresel atıkların, su ve tarıma etkileriyle ilgili araştırma yaptıklarını dile getiren Ünlüsayın, ''İki mil açıkta denizde ciddi kirlenme var. Ahşap kasalar ve poşetlerle karşılaşıyoruz. Gözle görülür derece ciddi kirlilik söz konusu. Herkesin denizler konusunda biraz daha titiz olmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Hiç yorum yok

NetFikir.Net Size İnternetten En Güvenilir ve En Pratik Bilgileri Sunmak İçin Düzenlenmiş Bir Web Platformudur. İstek, Öneri ve Eleştirilerinizi Hiç Çekinmeden İfade Edebilir, Sizde Sitemizde Yazar Olabilirsiniz. Ücretsiz Sizinde Bir Web Siteniz Olsun! Web Sitenizin Olmasını İstiyorsanız veya NetFikir Ailesine Katılarak Sizde Yazar Olmak İstiyorsanız Bu Alanımızdan Görüşlerinizi Yazarak Bize Ulaştırabilirsiniz. Güzel Yorumlarınızı Bekliyoruz!